Bezienswaardigheden in Washington

Washington D.C., de hoofdstad van de Verenigde Staten. In de stad is een grote verzameling monumenten en memorials te vinden, die samen de geschiedenis van het land vertellen. Omdat Washington D.C. een bedachte stad is, zijn het merendeel van de historische bezienswaardigheden allemaal te vinden op Capitol Hill. Op dit hoger gelegen deel van de stad, zijn naast de bekende monumenten, het Witte Huis en het Capitool, ook de musea van het Smitsonian te vinden. Dit maakt Catitol Hill tot de belangrijkste plek tijdens je bezoek aan Washington. Ondanks dit gegeven is dit deel van de stad opvallend rustig, alleen bij sommige monumenten of musea, kom je soms groepjes met toeristen tegen.
Bijzonder feitje, is dat de bezienswaardigheden en musea is Washington, zo goed als allemaal gratis te bezoeken zijn. Bij de meeste bezienswaardigheden kun je zo naar binnen lopen, terwijl je bij andere weer een tijdslot moet reserveren.

Het Witte Huis

Het Witte Huis, gelegen aan 1600 Pennsylvania Avenue NW, is zowel de ambtswoning als het werkterrein van de zittende president van de Verenigde Staten. Je zou kunnen zeggen dat de president van Amerika, een thuiswerker is. Het Witte Huis maakt deel uit van het President’s Park en is het epicentrum van de macht van de Verenigde Staten. Het Witte Huis is gebouwd in het jaar 1800, tien na het ontstaan van het District of Colombia. Het oorspronkelijk geel geverfde gebouw werd tijdens de oorlog van 1812 verwoest. Nadat het in 1817 werd herbouwd, kreeg het zijn kenmerkende witte kleur.

De bekendste ruimte van het Witte Huis, is “The Oval Office,” de werkkamer van de president en plek waar hij vanachter zijn bureau het Amerikaanse volk toespreekt. Het is mogelijk om als toerist een rondleiding te krijgen in het Witte Huis, al is het niet eenvoudig om dit voor elkaar te krijgen. Moeilijkste is misschien nog wel dat je het aanvragen via een congreslid. Die moet je vervolgens op een lijst zetten en dan is het wachten op een uitnodiging. Mede hierdoor zijn er niet veel toeristen die de binnenzijde van het Witte Huis te zien krijgen. Wil je alles over het Witte Huis te weten komen, dan kun je een bezoek brengen aan het White House Visitors Center, dat te vinden is schuin tegenover het Witte Huis.

Lincoln Memorial

Het Lincoln Memorial is te vinden aan het National Mall in Washington, D.C. Het is een monument ter ere van de 16e president van de Verenigde Staten, Abraham Lincoln. Het monument is ontworpen in de neoclassicistische stijl, waardoor het op een klassieke Griekse of Romeinse tempel lijkt. In het monument is een groot, bijna zes meter hoog marmeren beeld te zien van Lincoln, zittend op een stoel.
Het monument wordt omringd door 36 Dorische pilaren, elk 10 meter hoog. Dit ter ere van de 36 Amerikaanse staten, die op het moment van Lincolns dood, de Verenigde Staten vormden. Het Lincoln Memorial monument, kan gratis bezocht worden en is iedere dag van het jaar geopend voor publiek.

Washington Memorial

Het Washington Monument is te vinden op het National Mall. De enorme obelisk, is een eerbetoon aan de eerste Amerikaanse president, George Washington. Met een totale hoogte van 169 meter, is het de hoogste obelisk ooit gebouwd en het hoogste gebouw in Washington. De buitenzijde is gemaakt van marmer. Wie goed kijkt kan een kleurverschil zien in het marmer. Het onderste wat wittere marmer is het deel van de obelisk dat gebouwd is voor de Amerikaanse Burgeroorlog. De rest is na de oorlog gebouwd. Het Washington Memorial is toegankelijk voor publiek. Je kunt vooraf online gegidste rondleidingen boeken. Je kunt ook op de dag dat je het monument wilt bezoeken, gratis kaartjes ophalen bij het Washington Monument Lodge. Voor deze kaartjes geldt wel op = op. Online gratis kaartjes reserveren doe je hier.
Tijdens een bezoek aan het monument, neem je de lift naar de naar de top, waar je door kleine vierkante ramen een prachtig uitzicht hebt over de stad en zijn omgeving.

National Mall

De National Mall is een uitgestrekt park in het centrum van Washington, D.C. Het park wordt omgeven door verschillende musea die deel uitmaken van de Smithsonian Institution. Zo goed als alle bekende en minder bekende bezienswaardigheden van Washington zijn te vinden in de buurt van the National Mall. Het park strekt zich uit tussen het Capitool in het oosten en het Washington Monument in het westen.
Naast de twee al genoemde zijn de bekendste bezienswaardigheden in het park, het Lincoln Memorial, het Jefferson Memorial en het Washington Monument. De National Mall is ook de plek waar de grote demonstraties en protestmarsen gehouden worden. Wil je deze plek bezoeken tijdens een stedentrip in Washington, dan doe je er goed aan om eerst te controleren of er geen demonstraties zijn.

Het Capitool

Het Capitool, in de wijk Capitol Hill, is het centrum van de Amerikaanse wetgevende macht. Als zetel van zowel de Amerikaanse Senaat als het Huis van Afgevaardigden, is het de plek van de Amerikaanse volksvertegenwoordiging. Net als het Witte Huis, stamt het Capitool uit het begin van de negentiende eeuw. Het Capitool en het Witte Huis worden door de National Mall van elkaar gescheiden, wat symbool staat voor de scheiding van de wetgevende en uitvoerende macht. Het opvallendste deel van het Capitool is de koepel, de Rotunda van het Capitool. Om het Capitool te kunnen bezoeken, moet vooraf online kaartjes reserveren of hopen dat er op de dag zelf nog plekken vrij. Je moet dan wel in een rij wachten tot er een plekje vrij komt tijdens een rondleiding. Rondleidingen in het Capitool zijn gratis. Tijdens een rondleiding door het Capitool bezoek je de Catacomben van het Capitool, de Rotunda en enkele andere ruimtes. De Rotunda is het hoogtepunt van de rondleiding. Op de binnenzijde van de koepel is de apotheose van Washington geschilderd, waardoor de koepel iets weg heeft van een Europese kerk uit de renaissance.

In de koepel en in de Hall of Columns, maar ook in de andere ruimtes van het Capitool zijn honderden standbeelden te vinden. Een groot deel hiervan zijn in opdracht gemaakt van de Amerikaanse regering. Dit zijn beelden van beroemde politici of mensen die een belangrijke bijdrage aan de samenleving hebben geleverd. Zo zien we er een standbeeld van Rosa Parks, Martin Luther King en het beeld van Abraham Lincoln. Naast deze beelden, mag iedere Amerikaanse staat twee beelden aanleveren. Dit waren tot het jaar tweeduizend, voornamelijk politici of andere vooral wat oudere en soms onbekendere figuren. Sinds het jaar tweeduizend mogen de beelden door de staten vervangen worden, waardoor er nu een bonte mix aan personen te zien is. Zo hebben Emilia Earhart en Harry S. Truman er een plekje gekregen en is zelfs Johnny Cash in het Capitool te vinden.

Het Capitool is het symbool van de Amerikaanse democratie. Dat bleek op een negatieve manier, toen het Capitool op 6 januari 2021 bestormd werd door een menigte. Deze groep had twijfels over de juistheid van de verkiezingsuitslag.

Jefferson Memorial

Het Jefferson Memorial ligt in het West Potomac Park, bij de National Mall. Het is een monument ter ere van de derde president van de Verenigde Staten, Thomas Jefferson. Thomas Jefferson was een invloedrijke politieke denker, de voornaamste auteur van de Onafhankelijkheidsverklaring en een sleutelfiguur tijdens de Amerikaanse Revolutie. Hij was oprichter van de Democratisch-Republikeinse Partij en was van 1801 tot 1809 president van de Verenigde Staten.

Het monument is ontworpen door architect John Russell Pope. Het is een koepelvormig gebouw met zuilengalerijen, geïnspireerd op het Pantheon in Rome. In het monument staat een standbeeld van Thomas Jefferson. In het monument zijn verder inscripties van Jefferson’s teksten en fragmenten van de Onafhankelijkheidsverklaring te zien. Het monument is open voor publiek en kan gratis bezocht worden.

Martin Luther King Park

Het Martin Luther King Jr. National Memorial, eert de baptistendominee, burgerrechtenleider en Nobelprijswinnaar voor de Vrede, Martin Luther King Jr. Het is eerste Afro-Amerikaan met een nationaal gedenkteken op de National Mall. Park Martin Luther King Park, maakt onderdeel uit van de West Potomac Park. Het ligt aan het Tidal Basin, tussen het Lincoln Memorial en het Jefferson Memorial.
Het negen meter hoge standbeeld, “Stone of Hope”, beeld Martin Luther King Jr tijdens zijn beroemde “I Have a Dream”-speech. In het voorjaar wordt het beeld omgeven door felgekleurde bloesembomen.

Washington National Cathedral

De Washington National Cathedral, officieel de Cathedral Church of Saint Peter and Saint Paul, is een kathedraal in de wijk Upper Northwest. Het is een neogotische kathedraal, die geïnspireerd is op de Engelse kerken uit de veertiende eeuw. Het is de op één na grootste kerk in de Verenigde Staten, alleen de Basiliek van het Nationale Heiligdom van de Onbevlekte Ontvangenis, die ook in Washington staat is, groter. De kathedraal is geopend voor publiek. Om de Washington National Cathedral moet je een entree betalen.

Tijdens een bezoek aan de kathedraal, kun je een bezoek brengen aan de crypte, de kathedraal zelfs en het uitkijkpunt op de zevende verdieping bezoeken. De kathedraal lijkt in alle aspecten op een Europese historische kathedraal, behalve het feit dat hij nog nieuw is en lijkt. De kathedraal is pas opgeleverd in 1988, waardoor hij misschien wel te nieuw en te netjes afgewerkt is voor Europese begrippen. Ondanks dit, moet er de komende jaren veel opgehaald worden om de renovatie van de kathedraal te kunnen betalen. Sommige delen van de kathedraal zijn tijdens een aardbeving beschadigd geraakt en moeten versterkt worden. Dit doet de kathedraal onder andere door de grootste Lego-maquette ter wereld te bouwen. Iedere bezoekers kan 5 of meer legosteentjes kopen om die vervolgens aan het bouwwerk toe te voegen. Dit project zou in 20219 zijn afgerond en de maquette zal dan meet dan een half miljoen steentjes bevatten.

Basiliek van het Nationale Heiligdom van de Onbevlekte Ontvangenis

De Basiliek van het Nationale Heiligdom van de Onbevlekte Ontvangenis in Washington D.C. is het grootste katholieke kerkgebouw in Noord-Amerika en een van ’s werelds grootste. Het neogotische bouwwerk, met invloeden van de Byzantijnse en Romaanse architectuur, werd gebouwd tussen 1920 en 2017. Paus Johannes Paulus II verhief het tot de status van Basilica Minor in 1990. De basiliek ligt redelijk ver uit het centrum van Washington, maar is gemakkelijk bereikbaar via het metrostation Brookland-CUA op de Red Line.

Library of Congress

De Library of Congress (LOC) is de onderzoeks- en bibliotheekdienst van het Amerikaanse Congres en de nationale bibliotheek van de Verenigde Staten. De bibliotheek is opgericht in 1800 en is te vinden op Capitol Hill. Met ongeveer 173 miljoen items en meer dan drieduizend medewerkers is het een van ’s werelds grootste bibliotheken. Hoewel openbaar toegankelijk voor onderzoek, kunnen alleen hooggeplaatste overheidsfunctionarissen en bibliotheekmedewerkers boeken en materialen lenen. Het is mogelijk om als toerist de bibliotheek te bezoeken, je moet dan wel vooraf een tijdslot reserveren. Entree tot de Library of Congress is gratis. Je moet vooraf wel een tijdslot reserveren.

Tijdens een bezoek aan de Library of Congress kun je vrij rondlopen in de Grant Hall en via het balkon binnenkijken in de Main Reading Room. In de Grant Hall, wat het absolute hoogtepunt is van een bezoek aan de Library of Congress, staat de Gutenbergbijbel. Het oudste gedrukte boek ter wereld. In de andere ruimtes van de bibliotheek worden wisselende exposities en tentoonstellingen gehouden. In een van de ruimtes is een deel van de bibliotheek van Thomas Jefferson te zien.

Arlington National Cemetery

Arlington National Cemetery is een militaire begraafplaats in de Verenigde Staten. De begraafplaats ligt op een groene heuvel in Arlington County, Virginia, maar kijkt uit over Washington D.C. Deze militaire begraafplaats herbergt niet alleen militairen, maar ook prominente Amerikanen, waaronder presidenten, astronauten en ontvangers van de Medal of Honor.

Een opmerkelijk monument is het graf van de Onbekende Soldaat, waarin de overblijfselen van vier Amerikaanse soldaten uit de Eerste Wereldoorlog liggen. Dit graf wordt bewaakt door de “The Old Guard”. Bij het graf staat de tekst “Here Rests in Honored Glory, An American Soldier, Known but to God”. Naast dit monument zijn er op Arlington National Cemetery ook monumenten voor onbekende soldaten uit latere conflicten. Bij het graf van de Onbekende Soldaat wordt dagelijks meerdere malen de ceremoniële wisseling van de wacht gedaan. Een bijzondere gebeurtenis, die veel publiek trekt.

John F. Kennedy Center

Het John F. Kennedy Center for the Performing Arts, of kortweg het Kennedy Center, is het nationaal cultureel centrum van de Verenigde Staten. Het centrum is vernoemd naar de in 1964 de vermoorde president John F. Kennedy. Sinds de opening op 8 september 1971 heeft het centrum als podium gediend voor diverse kunstvormen, waaronder theater, dans, orkesten, jazz, pop en volksmuziek. Wil je tijdens je bezoek aan Washington een concert of een voorstelling bijwonen, dan is het slim om ver vooraf kaartjes te reserveren. Het centrum is wereldwijd bekend vanwege de Kennedy Center Honors, die er ieder jaar uitgereikt worden.

Ford’s Theatre

Ford’s Theatre is een historisch theater dat wereldwijde bekendheid kreeg op Goede Vrijdag 14 april 1865, toen president Abraham Lincoln er werd neergeschoten door John Wilkes Booth. Dit gebeurde tijdens een opvoering van “Our American Cousin”. Samen met het Petersen House, waar Lincoln na de aanslag naartoe werd gebracht en de volgende ochtend overleed, vormt het Ford’s Theatre National Historic Site.

De geschiedenis van Ford’s Theatre begon in 1833 als baptistenkerk en werd in 1861 omgebouwd tot een theater door John T. Ford. Na een brand in 1862 heropende het theater in augustus 1863 met 2400 zitplaatsen. Na de moord op Lincoln werd het gekocht door de overheid. Sinds 1968 is het als museum hersteld naar de staat van de avond van de aanslag en open voor het publiek.

Smithsonian National Zoological Park

Het Smithsonian National Zoological Park, ook bekend als de National Zoo, is een van de oudste dierentuinen in de Verenigde Staten. De dierentuin maakt deel uit van het Smithsonian Institution en werd opgericht in 1889. Met meer dan 2.700 dieren van 390 soorten is het een van de grootste in Amerika. Een bezoek aan de Smithsonian National Zoological Park is gratis, maar er moeten wel vooraf tickets gereserveerd worden, aangezien er een maximaal aantal bezoekers per dag worden toegelaten.

Het is voor Europese begrippen een wat ouderwetse dierentuin, met dieren die leven in te kleine hokken en ze hebben weinig of geen ruimte om zich terug te trekken. De dieretuin stond altijd bekend om de Panda’s, maar die zijn sinds 2023 weer terugverhuisd naar China. Dit alles maakt het Smithsonian National Zoological Park tot een bezienswaardigheid die niet bovenaan je verlabglijstje zou moeten staan. Behalve als je de stad bezoekt met kinderen.