Handig om te weten

Goed voorbereid op reis gaan is essentieel voor een succesvolle trip naar Washington D.C. Hier vind je een aantal handige reistips specifiek voor de stad. Wil je weten hoe de douane werkt of welke formulieren je moet invullen voordat je naar Washington reist? Op deze pagina hebben we dat voor je op een rijtje gezet. Mocht de informatie onjuist of onvolledig blijken te zijn, laat het ons alsjeblieft weten.

Het is verstandig om je vooraf goed in te lezen over de stad en Amerika zelf. Washington D.C. is enorm uitgestrekt. Het is praktisch onmogelijk om alle bezienswaardigheden en attracties in één bezoek te zien. Zorg ook dat je een kaart van de stad hebt met de locaties van verschillende metrostations, zodat je altijd de weg terug naar het dichtstbijzijnde station kunt vinden als je verdwaald bent.

Reisdocumenten

Elke reiziger, ongeacht leeftijd, die naar Washington D.C. reist, moet een geldig paspoort bij zich hebben. Ook is een geldige Esta vereist, die online moet worden aangevraagd. Daarnaast moet een formulier in het vliegtuig worden ingevuld. Voor een verblijf korter dan 90 dagen in Washington D.C. is geen visum nodig. Als je paspoort stempels bevat van landen waarmee de Verenigde Staten in conflict zijn, is het raadzaam om een nieuw paspoort aan te vragen om problemen bij de grens te voorkomen.

Esta

Iedereen die naar Washington D.C. reist, moet een Esta aanvragen, die online kan worden verkregen. De Esta-aanvraag vereist een creditcardbetaling. De goedkeuring van de aanvraag gebeurt doorgaans binnen 10 minuten, maar het kan tot 48 uur duren. Indien de aanvraag wordt afgewezen, is reizen naar Washington D.C. niet mogelijk. Veel Nederlandse reizigers maken gebruik van specifieke Nederlandse ESTA-sites vanwege de beperkte mogelijkheid om via reguliere kanalen zonder creditcard een Esta aan te vragen. Via deze Nederlandse sites is betaling met iDeal vaak mogelijk.

Vanaf begin 2016 geldt een uitzondering voor houders van een Nederlands paspoort die via het visumontheffingsprogramma naar Amerika reizen. Als je sinds 2011 in Syrië, Irak, Iran of Soedan bent geweest, is een visum vereist en kun je niet met een Esta naar Washington D.C. reizen, tenzij je een journalist, hulpverlener of lid van een internationale organisatie bent die naar deze landen is gereisd.

Douaneaangifte

In het vliegtuig moet een Customs Declaration-formulier worden ingevuld. Zorg ervoor dat je een pen in je handbagage hebt, omdat deze meestal niet worden verstrekt tijdens de vlucht. Het ingevulde formulier moet worden overhandigd aan de douanebeambte. Als je geen ‘ja’ hebt ingevuld, kun je zonder problemen de grens passeren. Als je wel ‘ja’ hebt ingevuld, kun je verwachten dat je enkele vragen moet beantwoorden of mogelijk zelfs geweigerd wordt. Het is van cruciaal belang om het formulier eerlijk en nauwkeurig in te vullen.

Elektriciteit

Om je Nederlandse apparaten in Washington D.C. te gebruiken, heb je een verloopstekker of adapter nodig, omdat het elektriciteitsnetwerk in de stad werkt op 110 volt, terwijl Nederland 220 volt gebruikt. Gelukkig zijn er genoeg winkels waar je deze verloopstekkers kunt vinden. Een handige optie is een wereldstekkerset die ook deze aanpassing bevat.

Geld

In Washington D.C. en in the United States, wordt er betaald met de Amerikaanse dollar. Er circuleren zes verschillende briefjes met waardes variërend van 1 tot 100 dollar, en daarnaast zijn er vier soorten munten. Naast contant geld is het hier heel gebruikelijk om met creditcards te betalen, zelfs in taxi’s. Of het nu om kleine of grote bedragen gaat, creditcards worden breed geaccepteerd.

Er zijn talloze geldautomaten in Washington D.C., maar houd er rekening mee dat jouw bank mogelijk kosten in rekening brengt voor opnames in het buitenland.

TIP: Wisselkoers en Amerikaanse dollars bestellen

Wil je de actuele wisselkoers van de Amerikaanse dollar ten opzichte van de euro weten? Gebruik de valutacalculator van GWK Travelex. Zo kun je zien hoeveel jouw euro waard is wanneer je reist. Het is mogelijk om via de site vooraf dollars te bestellen, waardoor je bij aankomst in Washington D.C. niet direct op zoek hoeft naar een geldautomaat. Dit voorkomt stress als de automaten druk bezet zijn, geen geld bevatten, of je bankpas geweigerd wordt. Onthoud dat geldautomaten in het buitenland vaak een maximumbedrag per dag toestaan, meestal gelijk aan zo’n 250 tot 350 euro.

Bereken hier de wisselkoers van de euro naar de dollar en bestel ze online

Fooien

Het geven van fooi is in Washington D.C., in tegenstelling tot de gewoonte in Nederland, niet vrijblijvend. Terwijl in Nederland fooi vaak gegeven wordt als waardering voor goed ontvangen service, is in Amerika het geven van fooi standaard, en de hoogte ervan ligt aanzienlijk hoger dan wat we gewend zijn in Nederland. In restaurants wordt een fooi van ongeveer 15 tot 23 procent van de totaalrekening verwacht.

Je hoeft dit niet zelf te berekenen, omdat dit meestal al apart op de rekening vermeld staat, vaak omcirkeld. Soms wordt de fooi automatisch aan de rekening toegevoegd, dit wordt dan ‘gratuity’ genoemd.

Naast restaurants is het gebruikelijk om ook fooi te geven aan taxichauffeurs, kamermeisjes, portiers, gidsen, schoonheidsspecialisten, kappers en anderen die je diensten verlenen. De hoogte van de fooi varieert tussen een dollar tot twintig procent van de rekening, afhankelijk van de service.

Hoewel deze fooien in verhouding tot Nederland wellicht hoog lijken, is het belangrijk te bedenken dat het loon van veel mensen in de dienstensector erg laag is, en zij hoofdzakelijk afhankelijk zijn van deze fooien.

Feestdagen

Washington D.C. kent een scala aan feestdagen, sommige overlappen met Europese vieringen, terwijl andere specifiek zijn voor Amerika of deze stad. Op deze dagen zullen veel openbare instellingen gesloten zijn, en de openingsuren van winkels variëren per feestdag en per winkel.

Enkele van de bekendste en belangrijkste feestdagen in Washington D.C. zijn:

Nieuwjaarsdag: 1 januari
Martin Luther King Day: derde maandag in januari
President’s Day: derde maandag in februari
Valentijnsdag: 14 februari
Onafhankelijkheidsdag van Washington D.C.: 16 maart
Memorial Day: laatste maandag in mei
Onafhankelijkheidsdag: 4 juli
Labor Day: eerste maandag in september
Columbus Day: tweede maandag in oktober
Veterans Day: 11 november
Thanksgiving: vierde donderdag van november
Kerstmis: 25 december

Telefoon en Wifi

Washington D.C. biedt uitstekende mobiele dekking, hoewel internationale belkosten aanzienlijk kunnen zijn. Gratis wifi is beschikbaar op veel locaties in de stad, maar sommige hotels hanteren mogelijk kosten voor wifi-gebruik. Het is verstandig deze kosten te controleren of alternatieve gratis wifi-hotspots te zoeken. Wil je in Washington goedkoop gebruikmaken van je telefoon, dan is het slim om in Washington een lokale simkaart te kopen of voor vertrek een zogenaamde E-sim op je telefoon te zetten. Met deze simkaarten maak je gebruik van het lokale netwerk, tegen de kosten die daar gelden, dit is in alle gevallen vele malen goedkoper, dan met je eigen simkaart.

Taal
Engels is de dominante taal in Washington D.C. In wijken met een grote concentratie van één specifieke gemeenschap, kan de oorspronkelijke landstaal vaker voorkomen. Het is handig om op zijn minst basiskennis Engels te hebben, vooral voor interacties zoals bij de douane.

Drugs
Het bezit, handeldrijven of gebruiken van drugs is illegaal in Washington D.C. en kan leiden tot strenge straffen.

Openingstijden

Winkels in Washington D.C. hebben verschillende openingstijden, met de meeste kledingwinkels in het centrum dagelijks geopend van 10:00 tot 22:00. Banken en openbare instellingen zijn over het algemeen geopend van maandag tot en met vrijdag van 8:00 tot 18:00, met aangepaste uren op zaterdag. Musea hebben variabele openingstijden en sluitingsdagen, afhankelijk van de instelling.

Tijdsverschil

Het tijdsverschil tussen Washington D.C. en Nederland bedraagt normaal gesproken zes uur, met zomertijd die op andere data ingaat dan in Nederland.

Veiligheid

Washington D.C. staat bekend als een veilige stad, maar het is altijd verstandig voorzorgsmaatregelen te nemen, zoals het vermijden van de metro en afgelegen gebieden in de avond. Probeer niet al te opvallend als toerist rond te lopen, vooral op afgelegen plekken. Zo blijf je veilig terwijl je de stad verkent.