Vervoer in Washington D.C.

Om Washington op een relaxte en goedkope manier te ontdekken, kun je het beste gebruikmaken van het uitgebreide openbaar vervoer. Het metronetwerk bestaat uit zes lijnen, die de hele stad doorkruisende stad. Bij zo goed als ieder bekende bezienswaardigheid in Washington, is er wel een metrostation in de buurt te vinden. Is er geen metrostation in de buurt, dan kun je gebruik maken van het uitgebreide busnetwerk. Je kunt in Washington gebruikmaken van twee bus soorten, de Metrobus, die er vooral op gericht is om het centrum van Washington met de buitenwijken te verbinden of de Dc Circulator, die vooral in het toeristische deel rondrijdt. Wil op een relaxte manier de stad verkennen, dan kun je een fietstour boeken of plaatsnemen in een Hop on Hop off bus.

Metrorail

De Washington Metro is het op een na grootste metrosysteem in de Verenigde Staten, Alleen die van New York is groter. Het is de handigste en vaak snelste manier om jezelf als toerist door Washington te verplaatsen. In totaal zijn 91 stations verdeeld over zes lijnen. De Metro verbindt het centrum van Washington met de andere delen van de stad. Er zijn drie grote centrale overstapstations – Metro Center, Gallery Place-Chinatown en L’Enfant Plaza – waardoor je met één overstap door heel Washington kunt reizen.

Tijdens de spits rijden de metro’s om de 4-8 minuten, in de spits varieert dit tussen de 10-20 minuten, afhankelijk van de lijn. De Metro rijdt niet alleen in Washington, D.C., maar strekt zich ook uit naar omliggende gebieden in Maryland en Virginia. Zo kun je met de Silver Star metrolijn naar het Washington Dulles International Airport reizen.

Om met de metro te kunnen reizen, moet je in het bezit zijn van een SmarTrip Card. Deze is er in een fysieke en digitale vorm. De digitale kun je voor vertrek al op je telefoon installeren en opwaarderen met je creditcard. Daarnaast staan er op ieder perron kaartautomaten, die deze SmarTrip kaart verkopen. Kom je er niet uit bij de automaat, dan is er altijd wel iemand in de buurt die je verder helpt.

Metrobus

De Metrobus is een uitgebreid vervoersnetwerk in Washington D.C. en de omliggende gebieden. Er zijn in totaal 269 routes met 11,129 stops, zodat ieder deel van de stad en er ver buiten toegankelijk is met de Metrobus. Een gemiddelde busrit kost $2 (exacte tarieven kunnen variëren). Het is een makkelijke en goedkope manier om je te verplaatsen. De bussen zijn 24/7 beschikbaar en rijden met grote regelmaat.

DC Circulator

De DC Circulator is een handige en betaalbare manier om Washington te verkennen. Met een vast tarief van $ 1 per rit kun je kiezen uit zes verschillende van zes verschillende routes die langs de belangrijkste bezienswaardigheden en populaire buurten lopen. De bussen hebben een regelmatige dienstregeling. Op de meeste plekken stopt er iedere tien minuten een bus. Je hoeft geen rekening te houden met vertrektijden, zodat je flexibel gebruik kunt maken van deze bus.

SmarTrip Card

Om gebruik te kunnen maken van het openbaar vervoer in Washington heb je een SmarTrip Card nodig. Deze kun je kopen op alle metro en treinstation. De aanschafkosten van de kaart is 2$, daarna kun je de kaart opwaarderen. Handiger is het om gebruik te maken van de versie die je op je telefoon kunt zetten. Je kunt met je mobiele telefoon (mits dat mogelijk is op je telefoon) in- en uitchecken in het openbaarvervoer in Washington. Dit kun je ver voor je trip al instaleren, zodat je na aankomst op het vliegveld gemakkelijk verder kunt reizen met de metro.

Taxi’s

De taxi is een veelgebruikt vervoermiddel in Washington. De felgekleurde meestal rode taxi’s, maar kunnen ook ander kleuren hebben, zijn een onmisbaar onderdeel van het straatbeeld van Washington geworden. Om een taxi te nemen, hoef je alleen maar je hand op te steken als er een vrije taxi voorbijkomt. De tarieven voor taxivervoer in Washington zijn redelijk. Het basistarief is $2,50 en voor elke paar blokken komt er $0,50 bij. Tijdens de spitsuren of ’s avonds en ’s nachts worden er extra kosten in rekening gebracht. Voor bepaalde ritten, zoals een transfer vanaf het Washington Dulles International Airport, worden vaste tarieven gehanteerd.

Je kunt aan het lichtje op de taxi zien of deze al dan niet bezet is. Als het licht aan is, is de taxi beschikbaar. Betaling aan de taxichauffeur kan contant worden gedaan, maar het is ook gebruikelijk om met een creditcard te betalen. Taxichauffeurs verwachten doorgaans een fooi van tussen de 20 en 30% van de ritprijs.

Hop-on Hop-Off

Een fijne en handige manier Washington te verkennen, is met een van de Hop-On Hop-Off bussen die de stad doorkruisen. Verschillende aanbieders, zoals Big Bus Tours en Old Town Trolley Tours, bieden verschillende routes langs de bekendste bezienswaardigheden.

Big Bus Tours maak je en tour van ongeveer 2 uur langs de bekendste bezienswaardigheden van Washington. Tijdens je rit langs deze “rode lijn” kun je tijdens de geldigheid van ticket zo vaak in en uit de bus stappen als je zelf wil. Old Town Trolley Tours biedt verschillende routes aan, deze komen ongeveer overeen met die van Big Bus Tours. Alleen heeft Old Town Trolley Tours ook stopplekken, die iets verder van het toeristische centrum liggen en heb je de mogelijkheid om Arlington Cemetery te bezoeken en een toer te maken in de avond als de bezienswaardigheden allemaal prachtig verlicht zijn.

Stap in en uit bij de haltes op strategische locaties, waaronder Smithsonian Institution, Lincoln Memorial en Arlington National Cemetery. Deskundige gidsen voorzien je onderweg van boeiende feiten en verhalen over de bezienswaardigheden. Of je nu de musea wilt verkennen, historische wijken wilt ontdekken of gewoon wilt genieten van het uitzicht, de Hop-On Hop-Off bussen bieden een handige en informatieve manier om Washington te ervaren.

Fietstours in Washington D.C.

Ontdek Washington D.C. op een unieke manier door deel te nemen aan een fietstour. Deze fietstochten staan onder begeleiding van ervaren lokale gidsen. Die je in slechts 2 uur meenemen langs de belangrijkste monumenten en bezienswaardigheden van Washington. Deze excursie vormt het perfecte startpunt voor jouw stedentrip. Er kan gekozen worden uit verschillende vaste routes, of je kunt tijdens een privéfietstocht in overleg met je gids zelf een route bedenken. De populairste routes zijn de Capitol Hill Tour en de Avondtour. Geen zin in een gids, dan kun je er ook voor kiezen om alleen een fiets te huren.

Wil je iedere dag gebruikmaken van een fiets, dan kun je op honderden plekken in de stad een fiets uit het rek halen van Capital bikeshare. Hiervoor moet je wel een app downloaden en QR-code scannen.