Vliegen naar Washington

Vliegen is in de meeste gevallen de enige manier om vanuit Nederland of België in Washington te komen. Lees hier alles over de verschillende luchthavens rondom de hoofdstad van de USA. Of je nu landt op het internationale Dulles Airport, Reagan National Airport of BWI Airport, hier vind je essentiële informatie over vliegreizen naar Washington. Krijg praktische informatie over de verschillende luchthaventransferopties, waaronder metrolijnen, shuttles, en taxi’s, om vanaf de luchthaven op je bestemming te komen. Waar moet je rekening mee houden als je naar Washington vliegt en welke opties zijn er.

Met het vliegtuig naar Washington

Voor een reis naar Washington, D.C., is het vliegtuig eigenlijk de enige praktische optie. Een vlucht naar Washington duurt doorgaans ongeveer negen uur. Dagelijks vertrekken er vluchten vanuit Nederland naar de luchthavens van Washington, waaronder het Washington Dulles International Airport en het Ronald Reagan Washington National Airport. Houd er rekening mee dat voor vluchten naar de Verenigde Staten van Amerika striktere veiligheidscontroles gelden, waardoor je drie uur voor vertrek op het vliegveld moet zijn.

Vliegtickets naar Washington kunnen sterk variëren in prijs, afhankelijk van het seizoen. Sommige vluchten kosten minder dan vijfhonderd euro, terwijl andere tickets minstens het dubbele kunnen kosten. Prijzen zijn vaak hoger in mei, september en tijdens de feestdagen.

Rechtstreek of stopover

Bij het vliegen naar Washington, D.C., sta je voor de keuze: rechtstreeks of met een tussenstop? Een non-stop vlucht is logischerwijs veel sneller, maar vaak ook duurder. Deze optie is ideaal als je tijd wilt besparen en direct op je bestemming wilt aankomen. Aan de andere kant kan een vlucht met tussenstop veel gunstiger geprijsd zijn. Het nadeel is dat de totale reistijd langer is en je te maken krijgt met overstaptijden en het gedoe van het veranderen van vliegtuig.

Washington Dulles International Airport

Washington Dulles International Airport, ligt in Virginia ten westen van Washington D.C. Het vliegveld beschikt over een hoofdterminal met boarding gates H/Z en twee satellietterminals (Concourses A/B en Concourses C/D). De Main Terminal heeft twee verdiepingen, Arrivals Level op de begane grond en Departures Level op de eerste verdieping. Een geautomatiseerd transportsysteem genaamd AeroTrain verbindt boarding gates B via de hoofdterminal naar Concourse A en Concourse C.

De afstand naar Downtown Washington D.C. is 45 km, met een reistijd van minimaal 45 minuten per auto. Als een knooppunt voor United Airlines en Independence Air, is Dulles de vijfde drukste luchthaven in de VS met gemiddeld meer dan duizend vluchten per dag. De prachtige moderne hoofdterminal, ontworpen door Eero Saarinen in 1962. Het luchtvaartmuseum Steven F. Udvar-Hazy Center, een dependance van het National Air and Space Museum, ligt bij het vliegveld. De film Die Hard 2 werd op Dulles opgenomen.

Silver Star metrolijn

Vanaf november 2022 is reizen tussen Washington Dulles International Airport en Washington D.C. mogelijk dankzij de uitbreiding van de Silver Line metrolijn. Het Dulles Airport Metrorail Station bevindt zich op slechts 5 minuten lopen van de terminal; volg de borden naar door 2 of door 6. Op het metrostation zijn vier ticketautomaten beschikbaar voor de aanschaf van tickets (SmarTrip Card).

Voor een reis naar Washington D.C. stap je in de metro richting Downtown Largo. De reistijd met de metro Silver Line naar Downtown Washington bedraagt iets minder dan een uur. Voor sommige bestemmingen in Washington moet je overstappen op een andere metrolijn. De metro rijdt bovengronds tot aan Ballston in Arlington, waarna deze ondergronds gaat. Buslijn 5A tussen het vliegveld en L’Enfant Plaza in Washington D.C. is niet langer operationeel.

National airport Ronald Reagan

Ronald Reagan Washington National Airport bevindt zich in Arlington, Virginia, 5 kilometer ten zuiden van het centrum van Washington D.C. De luchthaven heeft vier terminals. De afstand van de luchthaven naar Downtown Washington D.C. is slechts 8 kilometer, met een minimale reistijd van 20 minuten per auto. Het Washington National Airport, werd in 1998 vernoemd naar Ronald Reagan. Het vliegveld wordt voornamelijk gebruikt voor binnenlandse vluchten. Er is een pendeldienst tussen New York en Washington en de luchthaven van Boston. Dit vliegveld ligt zo dicht bij het centrum van Washington, dat de vliegtuigen soms erg laag over de stad vliegen bij het landen of opstijgen.

Ronald Reagan Washington National Airport Station

Washington Reagan National Airport heeft een eigen metrostation. Het Ronald Reagan Washington National Airport Station, dat bereikbaar is via de loopbruggen van Terminal B en Terminal C. Vanaf Terminal A kunt u te voet naar het metrostation gaan of de gratis Airport Shuttle Bus Service nemen. De metro’s vanaf het vliegveld rijden naar Greenbelt (Yellow Line) en Largo Town Center (Blue Line) via het stadscentrum. U kunt kiezen tussen deze metrolijnen, met meerdere stations in Downtown Washington D.C. Deze metro stopt ook bij het Pentagon.

Om gebruik te kunnen maken van de metro moet je je een SmarTrip Card hebben. Deze is te koop op alle metrostations Metro’s rijden gemiddeld elke 8 minuten, van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat, maar niet 24 uur per dag.

Baltimore/Washington Turgood Marshall Airport

Baltimore/Washington International Thurgood Marshall Airport ligt in Linthicum, Maryland. Het vliegveld ligt 16 kilometer ten zuiden van Baltimore en 48 kilometer ten noorden van het centrum van Washington, D.C. De luchthaven heeft een overzichtelijke terminal met vijf pieren. BWI (zoals het vliegveld vaak wordt afgekort) is een belangrijk knooppunt voor low-cost-vluchten in de Baltimore-Washingtonmetropool De luchthaven wordt ook gebruikt door de Amerikaanse strijdkrachten voor troepentransport over de hele wereld.

BWI Airport MARC/Amtrak Station

Om Washington D.C. te bereiken vanaf Baltimore/Washington Turgood Marshall Airport, moet je eerst met de bus naar BWI Airport MARC/Amtrak Station. Hiervoor kun je gebruikmaken van gratis shuttlebussen die 24 uur per dag beschikbaar zijn. Deze bussen rijden elke 10 minuten en in de nachtelijke uren, tussen 01.00 uur en 05.00 uur, rijden ze elke 25 minuten. Er zijn vier bushaltes bij de terminal.

Vanaf het treinstation kunt u kiezen tussen de regionale trein MARC of de intercitytrein Amtrak om naar Union Station in Washington D.C. te reizen. Union Station bevindt zich in het oosten van het stadscentrum, dicht bij het Capitool. Beide treinen bieden een frequentie van één tot twee keer per uur, en de reistijd varieert afhankelijk van de gekozen treindienst. De regionale trein MARC, beheerd door MTA, heeft een reistijd van 40 tot 50 minuten, terwijl de gemiddelde reistijd met Amtrak 28 minuten bedraagt.