Weer en beste reistijd voor Washington

Washington D.C. heeft een gematigd zeeklimaat dat sterk wordt beïnvloed door zijn ligging aan de Atlantische Oceaan en de Arctische stroming. Ondanks dat Washington D.C, een gematigd zeeklimaat heeft, kent het ook wel wat kenmerken van een landklimaat. Zo kan de gemiddelde dagtemperatuur gedurende het jaar behoorlijk ver uit elkaar liggen en komen er meer weersextremen voor dan je normaal ziet in een zeeklimaat. Toch heeft het klimaat van Washington D.C. meer kenmerken van het zeeklimaat dan van het landklimaat. Dit heeft alles te maken met de ligging van Washington D.C. aan de Atlantische Oceaan. Door de invloed van de Atlantische Oceaan zijn de wintermaanden net iets minder koud en de zomermaanden net iets minder warm dan in de staten rondom het District of Colombia.

Zomerse warmte en matige winters

Washington D.C. heeft een warm zeeklimaat (Cfa volgens Köppen) met duidelijk te onderscheiden seizoenen. De zomermaanden, vooral juli en augustus, hebben gemiddelde dagtemperaturen die tussen de 30-31 graden Celsius liggen. Tijdens de warmste dagen van het jaar, als er warme droge warme lucht uit het zuiden of westen komt, kunnen de temperaturen zelfs oplopen tot ver boven de 35 graden Celsius. Op de warmste dagen van het jaar zorgt de invloed van de Atlantische Oceaan en de rivier de Potomac voor wat verkoeling.

De wintermaanden brengen een gematigde koelte, met temperaturen die ’s nachts kunnen dalen tot ver onder het vriespunt. Het koude record stat op min 26 graden Celsius. In de maanden december, januari en februari ligt het kwik overdag meestal boven het vriespunt, maar de nachten zijn merkbaar kouder. Deze milde winterkenmerken zorgen ervoor dat Washington D.C. geen extreme kou ervaart zoals sommige noordelijke steden.

Neerslag, sneeuw en ijzel

Jaarlijks valt er in Washington D.C. ongeveer 999,5 millimeter aan neerslag, waarvan een aanzienlijk deel in de vorm van sneeuw valt. Gemiddeld valt er jaarlijks 42 centimeter sneeuw. De neerslag is redelijk gelijkmatig verdeeld over het gehele jaar, met maandelijkse hoeveelheden tussen de 70 en 110 millimeter. Sneeuwval in de wintermaanden creëert een schilderachtig landschap, hoewel Washington D.C. niet dezelfde hoeveelheid sneeuw ervaart als steden verder naar het noorden.

Tijdens de wintermaanden kan neerslag vaker voorkomen in de vorm van sneeuw of natte sneeuw, wat leidt tot een tijdelijke bedekking van straten en trottoirs. In de zomermaanden kunnen intense regenbuien het afwateringssysteem van de stad uitdagen, waardoor grote plassen ontstaan. Over het algemeen regent of sneeuwt het ongeveer 10 dagen per maand, met een gemiddelde neerslag van 100 millimeter per maand. Augustus staat bekend als de natste maand van het jaar.

Orkaanactiviteit en Weersextremen

In de periode van juli tot begin december bestaat er een beperkte kans op orkaanactiviteit in de regio. Hoewel Washington D.C. zelden direct door orkanen wordt getroffen, kunnen restanten of tropische depressies nog steeds invloed hebben op het weer. Dit kan resulteren in verhoogde wind en zware regenval. Een directe confrontatie met een orkaan is zeldzaam, maar tijdens het orkaanseizoen is het verstandig om het nieuws extra aandachtig te volgen.

Klimaatstatistieken Washington D.C.

Wil je alle klimaatstatistieken en klimaatfeiten van Washington D.C. zien? Wil je kijken hoe warm het is en hoe groot de kans is dat je te maken krijgt met regen of juist zonnig weer? Op de website klimaatinfo.nl vind je uitgebreide klimaatinfo over Washington D.C. Daar kun je de klimaattabellen zien waarin klimatologische gegevens staan zoals de gemiddelde maximumtemperaturen, minimumtemperaturen, aantal millimeter neerslag per maand en hoe vaak de zon schijnt.

Bekijk het klimaat van Washington D.C.