Wijken in Washington

Washington, D.C. is een stad met diverse wijken, elk met een uniek karakter en geschiedenis. Capitol Hill, de oudste woonwijk, ademt geschiedenis uit met het Amerikaanse Capitool als middelpunt. Georgetown, met zijn historische architectuur, biedt een charmante atmosfeer met boetieks en restaurants. Dupont Circle staat bekend om zijn bruisende LGBTQ+-gemeenschap en culturele diversiteit, met kunstgalerijen en levendige nachtclubs. Adams Morgan is een eclectische wijk met internationale eetgelegenheden en een levendig nachtleven. U Street, ooit het centrum van de Afro-Amerikaanse cultuur tijdens de Harlem Renaissance, is nu een trendy buurt met muziekclubs en boetieks. Foggy Bottom herbergt de George Washington University en staat bekend om zijn historische bezienswaardigheden. Elk van deze wijken draagt bij aan de rijke textuur van de Amerikaanse hoofdstad, waardoor bezoekers en bewoners een gevarieerde en levendige stadservaring hebben.

Capitol Hill

Capitol Hill, de grootste historische woonwijk in Washington, D.C., strekt zich uit voor het Amerikaanse Capitool langs brede lanen. Het is een van de oudste woonwijken in de stad, met ongeveer 35.000 mensen in slechts 5 km2, waardoor het ook een van de dichtstbevolkte is. Deze buurt omvat niet alleen het historische district, maar ook het omliggende gebied. Het is de thuisbasis van het Amerikaanse Congres en tal van historische monumenten, zoals het Capitool, het Hooggerechtshof, en de Library of Congress. Gekenmerkt door rijtjeshuizen in verschillende stijlen, heeft Capitol Hill een rijke geschiedenis die teruggaat tot de vroege jaren van de Verenigde Staten. Tegenwoordig ondergaat de wijk gentrificatie met moderne ontwikkelingen die naast historische structuren staan. Aan de hoofdstraat, Pennsylvania Avenue, zijn de winkels, restaurants en bars te vinden. Ben je op zoek naar wat rust in de wijk, dan bieden Lincoln Park en Stanton Park uitkomst.

Georgetown

Georgetown, gelegen langs de Potomac-rivier is een historische wijk in Washington. De wijk is gesticht in 1751, wat hem 40 jaar ouder maakt dan de hoofdstad. Nu staat Georgetown bekend als een van de duurste en populairste delen van de stad. Dit vooral omdat de wijk relatief dicht bij het centrum van de stad ligt.

Georgetown was oorspronkelijk een drukke havenstad waar voornamelijk gehandeld werd in tot slaaf gemaakten en in tabak. In 1871 werd Georgetown onderdeel vanWashington, D.C. In de wijk zijn enkele bezienswaardigheden te vinden, zoals het Old Stone House, het oudste gebouw in Washington, en Dumbarton Oaks, waar de basis voor de Verenigde Naties werd gelegd. Het is een leuke wijk om te winkelen en de wat betere restaurants te bezoeken. De Francis Scott Key Bridge verbindt de wijk met de wijk Rosslyn, in Arlington, Virginia.

Dupont Circle

Dupont Circle, gelegen in het noordwesten van Washington, D.C., is een rond park en een populaire wijk. Op het verkeersplein centraal in de wijk, staat de Dupont Circle Fountain. Bijzonder is, dat de wijk pas relatief laat tot ontwikkeling kwam. Pas in 1870, werd Dupont Circle ontwikkeld en ontpopte zich gelijk tot een chique woonwijk. In 1882 kreeg het zijn huidige naam en een standbeeld ter ere van Samuel Francis Du Pont.
In jaren zeventig van de vorige eeuw, werd de wijk een centrum voor de LGBTQ+-gemeenschap in Washington. Tegenwoordig staat Dupont Circle bekend om zijn trendy karakter, met koffiehuizen, restaurants, bars en boetieks. In de wijk zijn verschillende ambassade te vinden.

Downtown

Downtown Washington, D.C. is het centrale zakendistrict. De wijk ligt in het noordwesten van de stad. Downtown beslaat het gebied tussen Union Station in het oosten, 16th Street NW in het westen, de National Mall in het zuiden en Massachusetts Avenue in het noorden, inclusief Penn Quarter. Downtown is onderverdeeld in verschillende subdistricten, waaronder de Golden Triangle, Penn Quarter, Chinatown, en CityCenterDC. Het gebied herbergt tal van bezienswaardigheden zoals het International Spy Museum, de National Archives, het National Museum of Women in the Artsen Ford’s Theatre. In de wijk liggen de bekende pleinen Freedom Plaza, Farragut Square en Lafayette Square.

Ivy City

Ivy City, een kleine wijk in Noordoost-Washington, D.C. Ivy City heeft de afgelopen jaren een grote transformatie ondergaan. De wijk is te vinden ten noorden van Union Market en NoMa. Na een periode van industriële ontwikkeling, met veel fabrieken en pakhuizen, is Ivy City nu een geliefde bestemming voor lokale bewoners. De in wijk zijn nu verschillende restaurants te vinden, waaronder het met een Michelin-ster bekroonde Gravitas. Daarnaast is Ivy City het centrum geworden voor lokaal geproduceerde dranken, met distilleerderijen die bourbon, gin, cider en ambachtelijke bieren produceren. De aanwezigheid van bezienswaardigheden zoals de U.S. National Arboretum en het National Bonsai & Penjing Museum voegen iets extra’s toe aan deze opkomende buurt in Washington, D.C.

Adams Morgan

Adams Morgan, een levendige wijk in Washington D.C., bevindt zich in het noordwestelijke deel van de stad. De naam van deze multiculturele buurt is afgeleid van twee scholen die ooit gescheiden waren: de voormalige zwarte Thomas P. Morgan Elementary School en de blanke John Quincy Adams Elementary School, die in 1955 werden samengevoegd.

Adams Morgan is een mix van historische rijtjeshuizen en klassiek vormgegeven appartementsgebouwen. In de wijk zijn verschillende ambassades gevestigd, waaronder die van Litouwen, Polen, de Centraal-Afrikaanse Republiek, Gabon en Cuba.

U Street

U Street is te vinden in het noordwesten van Washington D.C. De wijk staat bekend als het kloppende hart van de Afro-Amerikaanse cultuur, met een rijke muziek- en uitgaansscene. Duke Ellington, de jazzlegende, zag hier het levenslicht. Van soulfood tot Italiaans en het beroemde Ben’s Chili Bowl, alle keukens zijn er te vinden. In het oostelijke deel van de wijk, bekend als “Little Ethiopia,” kun je genieten van huiselijke eetgelegenheden. U Street is kleurrijke en levendige wijk, met veel bars en restaurants.

Penn Quarter

Penn Quarter, vaak aangeduid als Old Downtown, is een historische buurt in Northwest Washington. Penn Quarter staat bekend als het entertainment- en commercieel centrum van de stad. In de wijk zijn allerlei musea, theaters, bioscopen, restaurants en kunstgalerijen te vinden. Bekende gebouwen en bezienswaardigheden zijn het J. Edgar Hoover Building, Ford’s Theatre, United States Navy Memorial en het International Spy Museum. De basketballers van de Washington Wizard en de ijshockeyers van Washington Capitals spelen in de Capitol One Arena hun thuiswedstrijden.

Chinatown

Chinatown is een kleine historische wijk in het stadscentrum van Washington D.C. Ooit woonden er duizenden Chinese immigranten, hier is nu nog slechts een klein deel van over. Hierdoor hebben typische Chinese gebouwen en restaurants plek moeten maken voor gebouwen als de Capital One Arena. Chinatown bereikbaar via het Gallery Place-metrostation.

Foggy Bottom

Foggy Bottom, gelegen in het noordwesten van Washington D.C., is een historische wijk met een oorsprong die teruggaat tot 1763. De naam komt voort uit de frequente mistige omstandigheden in het vroegere moerasgebied. De George Washington University, opgericht in 1912, domineert de wijk. Het John F. Kennedy Center for the Performing Arts aan de Potomac-rivier biedt dagelijkse kunstvoorstellingen. De wijk herbergt ook het ministerie van Buitenlandse Zaken, het IMF en de Wereldbank, waardoor een internationale uitstraling ontstaat. De Watergate, bekend van een politiek schandaal, is nu een luxe appartementencomplex en vijfsterrenhotel. Foggy Bottom omvat de zuidelijke grens van Rock Creek Park, en de aanwezigheid van restaurants en bars zoals Tonic at Quigley’s Pharmacy en Founding Farmers draagt bij aan de levendigheid van de omgeving. Kortom, Foggy Bottom blijft een boeiend deel van Washington D.C. met een rijke geschiedenis en diverse attracties.

Arlington

Arlington is geen wijk in Washington, maar een County aan de andere kant van de rivier. Arlington County ligt de Amerikaanse staat Virginia, op de zuidwestelijke oever van de Potomac River, direct tegenover Washington, D.C. Bekend als de locatie van het beroemde Arlington National Cemetery, dat werd opgericht tijdens de Burgeroorlog op het landgoed van de Zuidelijke generaal Robert E. Lee, herbergt het graf van president John F. Kennedy en monumenten zoals het Tomb of the Unknowns en het Iwo Jima Memorial.

Arlington is tevens de thuisbasis van het Pentagon, het hoofdkwartier van het Amerikaanse ministerie van Defensie. Met een bevolking van 238.643 volgens de telling van 2020 is het de achtste meest bevolkte county in de regio Washington. Als het als stad zou worden opgenomen, zou Arlington de op twee na grootste stad in de staat zijn. Met een oppervlakte van 26 vierkante mijl is Arlington de geografisch kleinste zelfbesturende county in de VS.

Ledroit Park

LeDroit Park, een wijk in Washington, D.C., gelegen ten zuidoosten van Howard University, kenmerkt zich door een rijke geschiedenis en kenmerkende 19e-eeuwse architectuur. Begrensd door W Street in het noorden, Rhode Island Avenue en Florida Avenue in het zuiden, Second Street NW in het oosten, en Howard University in het westen, staat LeDroit Park bekend om zijn diverse gemeenschap en nabijheid tot het Shaw–Howard University Metrostation.

Opgericht in 1873 door Amzi Barber, had LeDroit Park aanvankelijk tot doel hoogwaardige professionals aan te trekken met zijn “romantische” sfeer, met smalle met bomen omzoomde straten die dezelfde namen droegen als de bomen die hen overschaduwden. Oorspronkelijk een wijk exclusief voor blanken met beveiliging bij de poort, droegen inspanningen, met name door studenten van Howard University, bij aan de integratie. Tegen de jaren 1940 werd het een centrum voor de Afro-Amerikaanse elite.

Wil je de wijk leren kennen, dan kun je er de De LeDroit Park Heritage Trail lopen. Tijdens deze wandeltour leer je de geschiedenis van deze wijk beter kennen.

NoMa

NoMa, afgeleid van “ten noorden van Massachusetts Avenue,” strekt zich uit van Union Station tot Q en R streets NE. Het gebied, gelegen in Washington, D.C., staat bekend als een snel ontwikkelend district met als hoogtepunten Union Market, een gerestaureerde voedselhal en culinair epicentrum, en Gallaudet University, ’s lands eerste hogeschool voor dove en slechthorende studenten. Creatieve bedrijven en bezienswaardigheden zoals de Angelika-bioscoop, Michelin-sterrestaurant Masseria en La Cosecha, een moderne Latijns-Amerikaanse marktplaats, floreren rond de markt. Historische gebouwen worden herontwikkeld, en NoMa strekt zich zelfs uit naar Ivy City. De Uline Arena herbergt nu een REI-winkel en Red Bear Brewing Co. NoMa’s vitaliteit wordt verder versterkt door Union Station, het op een na drukste Amtrak-knooppunt, en het begin van de Metropolitan Branch Trail. NoMa is een dynamische buurt met groeiende bevolking en werkgelegenheid.

Near Northeast

Near Northeast, oftewel Néné, in Washington, D.C. is een levendige wijk begrensd door North Capitol Street, Florida Avenue, F Street en 15th Street. De buurt gedijt rondom H Street, waar het gerenoveerde Atlas Theater en het voormalige Plymouth Theater te vinden zijn. Opmerkelijk is het historische Apollo Theater, waar The Beatles in 1964 hun eerste Amerikaanse concert gaven. Tegenwoordig staan op deze plek de luxe “Apollo” appartementen met een Whole Foods-winkel. Met diverse eetgelegenheden, hippe bars en gemeenschapsinitiatieven ondergaat Near Northeast een bruisende transformatie. De wijk omarmt niet alleen haar rijke geschiedenis, maar ook een hernieuwde culturele scène, wat resulteert in een levendige en diverse gemeenschap.